Filmes utazásunk első alanya : FRED ZINNEMANN!
2016. július 23. írta: citizenfour99

Filmes utazásunk első alanya : FRED ZINNEMANN!

Fred Zinnemann a világháborúk előtt született 1907-ben. Fiatalon még a zene vonzotta nagyon, ellenben jogot tanult.  A Bécsi Egyetemen azonban érdeklődése egyre inkább a film világa felé fordult, ahol olyan haverok vették körbe mint pl.:  Billy Wilder (Van, aki forrón szereti; A legénylakás; Alkony sugárút ) vagy, Robert Siodmok (A gyilkosok). Ilyen emberek társaságában kezdeni  a filmes karriert.. na igen, elég kecsegtető.

 zinnemann_2.jpg


Kép forrása : https://sk.pinterest.com/erau474/greats/

    1. Születési helyének általában Bécs városát tulajdonítják, ám Zinnemann  Rzeszówban született amely értelemszerűen Lengyelországban található, hol máshol, ugye. Szülei : Anna és Oskar Zinnemann voltak.  Zsidó családból származott és sajnálatos módon a második világháború után kellett értesülnie arról, hogy szülei is odavesztek a holokausztban, mint oly sokan.

    2. Zinnemann együtt dolgozott Németországban egy csomó fiatal tehetséges filmes kezdő ifjúval, ám utána Franciaországba ment filmművészetet tanulni.3ee8969352fad66b06127320728b21b1.jpg

 

      Kép forrása:http://truthretold.tumblr.com/ Készítette:André Kertész, 1925

 

  1. Rajongott a realisztikus ábrázolásmódért a képernyőn, és ez meg is mutatkozik sok filmjében, mint pl.: Redes c. (1936) filmjében is, ahol a hivatásos színészek helyett, helyi Mexikóiakat toborzott, pár szerepre. Ez a legkorábbi példák egyike a szociális realizmus képernyőn való megjelenésének.

  2. Zinnemann filmes karrierje legelején dolgozott együtt a dokumentumfilmes Robert Flaherty – vel, akiről a későbbiekben azt nyilatkozta,hogy a legnagyobb hatást gyakorolta rá filmes pályafutása során.

  3. A második világháború után, a háború sújtotta Németországban forgatta a filmjét a The Search c. amiben a 4 Oscar díjra jelölt színész debütállt, Montgomery Clift.

  4. A kritikus által is elismert The Man c. filmben játszatta az akkor még kezdő színész Marlon Brando-t, ahol szintén kimutatkozott realista ábrázolásmódja, mivel a kalifornai kórházban valódi betegekkel dolgozott együtt.

    TOP 4

    És akkor ki is választanék Zinnermann munkássága közül 4, véleményem szerint fontosabbat, amelyekkel egészen biztosan megfogunk ismerkedni a jövő hét folyamán tüzetesebben.





    1. A hetedik kereszt (1944)
    – Nagyon érdekes, és mélyreható történet bontakozik ki a néző előtt. A film Anna Seghers azonos c. regénye alapján készült. Fő motívumai : szabadság illetve az emberi méltóság. Ezek örökérvényű témák bármely kornak. A sztori a második világháború előestéjén játszódik. Zimmermann olyan színészekkel dolgozott együtt a filmben, mint : Spencer Tracy ( 2 Oscar Díj , 7 Oscar jelölés ; A bátrak kapitánya 1937 , Fiúk városa 1938) , Signe Hasso ( Kettős élet (1947) 2 Oscar Díjat nyert film ; Épp testben, épp hogy lélek 1943 3 Oscar díjra jelölt film ).

    2. Délidő (1952) : E filmnek az érdekessége, hogy valós időben mesél el eseményeket (egy rendőrbíró és egy bűnbanda összecsapását) amely szintén eléggé realisztikus, és filmtörténetileg egy kiemelkedően fontos alkotás ez a fekete-fehér csodadarab, amelyet a szakma 4 Oscar díjjal jutalmazott. Színészek : Gary Cooper (2 Oscar díj , York őrmester,1941); Grace Kelly Oscar díjas színésznő , (Vidéki lány,1954).

    3. Most és mindörökké (1953) : 8 Oscar díjat nyert film. Mostanra kezdhet úgy tűnni, hogy valami Oscar fesitiszta vagyok Épp ellenkezőleg ám fontosnak tartom ezt a díjat mindenképpen, mert legtöbb esetben kiemeli a kiemelkedőt, és hát mi más lehetne egy díjnak a legfőbb célja, ugye. James Jones azonos c. könyve alapján készült a film. Pearl Harbor történetét meséli el egy konfliktussal a középpontban. (részletesebben a folytatásban). Montgomery Clift már akkor elakarta játszani Prewitt szerepét, mihelyt elolvasta a könyvet. Egy ennyire óhajtott szerepet, ha megkap egy színész, akkor abból nem sülhet ki sok rossz. (Na jó, kivételek nyilván akadnak). Abban az évben, a Palást c. film után, ez a film termelte a legtöbb bevételt. Szerintem nem véletlenül szerepel az 1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz c. listán. Extraként Frank Sinatra is szerepel a filmben.blwfewf.jpgDeborah Kerr és Burt Lancaster, Forrás : http://wehadfacesthen.tumblr.com/

    4.Egy ember az örökkévalóságnak (1966) : Ez a 6 Oscar díjat termellt későbbi alkotása, amelyet én a 4.iknek választottam a listán, szintén egy nagyon – nagyon fontos darab. Mórus Tamás és VIII. Henrik konfliktusát meséli el a 16. századi Angliában. Középpontban a becsületesség, és a hit áll. Egy elképesztően tanulságos remekmű. Paul Scofield - Mórus Tamás szerepében, valamint Robert Shaw – VIII. Henrik szepében. Kiválló film.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmesekklubja.blog.hu/api/trackback/id/tr448909738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása